Memang agak letih gak lah nak 'prepare' resepi kenduri nih. Menu utama hari tu ialah Kari Kambing. Yelah kebanyakan orang kalau buat aqiqah ni dia orang ambil kambing untuk di sembelih. Nasib baik kambing tu dah di sembelihkan di pusat penyembelihan dan di hantar kat rumah, kalau semua buat kat umah abang aku nih, mesti 'pancit' giler la kot! heheheheh.
Masa proses merebus daging tu, aku terpandang satu bongkah yang agak besar di salut dengan usus. Abang aku kata benda tu kepala kambing. Orang kat sini gila makan kambing. Kepala ni dia orang lah yang 'request'. Omakk aiiii, tak de benda lain ke nak makan, kata aku. Tapi selera masing-masing kan.
Pada malam kenduri tu, selepas doa selamat selesai. Abang aku jemputlah semua orang menjamu selera. Lepas tu Abang aku pun keluarkanlah kepala kambing nih. Fuhhh!!! macam giler gaban betul aku tengok dia orang makan. Tak sanggup aku nak pandang, hissss. Habis isi-isi kat kepala tu kena korek. Mata aku tak pastilah ada ke tak, tapi yang aku pasti isi settle, yang tinggal rangka tengkorak je. Hisss..memang hantu kambing betul lah dia orang nih. 'First time' aku dengar orang makan Kari Kepala Kambing, selalunya Kari kepala Ikan je kan. Aku ingat kalau bukan kedai kari kepala kambing kat sini boleh laku kot? hehehehehe.
Oklah untuk tatapan mata, aku sertakan gambar yang sempat di ambil semasa kenduri tuh. Babaiiii.
Proses mengoreng ayam
1 ulasan:
sedap nya.....
Post a Comment